Lichtpuntjes, maar ook angst

Hoi, daar ben ik weer. Vorige keer heb veel van mij afgeschreven vanwege het overlijden van onze hond en had mijn verhaal van de afgelopen periode nog niet af kunnen maken.
Naast dat de afgelopen maanden zwaar waren, zijn er ook een paar lichtpuntjes waarop ik met plezier terugkijk. Ik ben bijvoorbeeld ook bij een aantal buren op de koffie uitgenodigd waar ik lopend! (ja, je leest het goed) op visite ben geweest. Bij een nieuwjaarsborrel op straat, waar ik in gesprek ben geweest met buurtgenoten. Het was erg koud, maar ik heb er erg van genoten. Ook hebben mijn dochter en schoonzoon een leuke kerstavond georganiseerd waar ik mij veilig voelde en kon relaxen. Ik had wat leuke amaryllissen meegenomen die op tafel werden gezet. En ik heb de hele avond rond kunnen lopen met alleen een wandelstok zonder rollator. Wat wil je nog meer als moeder, een perfecte avond.

Wel ben ik af toe heel bang om een terugval naar af te krijgen. Puur als terugval of veroorzaakt door een …infectie waarbij het mij niet uitmaakt of mensen het wel of geen griepje vinden, ik ben gewoon bang voor een terugslag waardoor mijn MS weer terugkomt. Dit maakt het voor mij af en toe best spannend en chaotisch in mijn hoofd. Ik vermoed dat dit ook een reden is waarom ik af en toe in een huilbui uitbarst. Huilbuien? Ja, ik ben hier zo klaar mee. Van het ene moment op het andere moment kan ik in tranen uitbarsten. Zonder aanleiding. Geen idee of dit verschijnselen zijn die na de behandeling komen, de overgang of MS. Maar voorlopig zit ik er wel mee. Het maakt mijn man soms radeloos, want hij weet niet of ik pijn heb, verdrietig ben of gewoon weer zo’n huilbui heb… Daarom probeer ik ook weer een beetje contact met vriend(inn)en op te bouwen, om niet alles bij mijn man te leggen of op te kroppen. Geen makkelijke klus, maar deze blog schrijven helpt daar ook een beetje bij. Ik merk dat ik mijn praatstoel weer gevonden heb. Ach, wat maakt het uit toch… 😊.

Trap af, trap op!
In de afgelopen maanden zijn mijn man en ik ook veel dingetjes aan het uit proberen die mijn mobiliteit helpen vergroten. Want per slot van rekening is heb ik de afgelopen jaren niet veel meer gedaan dan de hond uitlaten, op de bank zitten en boodschappen doen op de scootmobiel. Het kan nog zeker een jaar duren voordat de uiteindelijke resultaten van de behandeling definitief zijn, dus tot die tijd is het gewoon dingen proberen. Zo ook loop ik nu iedere ochtend de trap af zonder traplift. Traplopen zonder traplift? Ja, je leest het goed. Op goede dagen loop ik zelfs een of twee keer per dag de trap op zonder traplift. Het is niet makkelijk, want ik mis veel spierkracht en MS-schade aan bepaalde spier aansturingen zullen ook nooit meer goed komen. Maar voorlopig loop ik weer trap, wat ik me niet meer kan heugen. Overige momenten ben ik nog wel afhankelijk van de traplift, maar je snapt hoe blij ik ben met zoiets simpels. Daarnaast doe ik, tussen het vele rusten door, geregeld fysio-oefeningen om mijn spierkracht weer een beetje op te bouwen. Ik merk dat dit toch lastiger is dan gedacht. Om sommige spieren te trainen moet je bijvoorbeeld meer lopen, maar dat lukt nog niet zo goed. Hoe train je ze dan wel? Dus op zijn tijd helpt mijn man mee met sommige oefeningen. Of het helpt? Dat zie ik van de zomer wel, voorlopig geeft het me wel een doel om de maanden tot de zomer door te komen. Dit alles helaas met af en toe een huilbui, maar daar heb ik blijkbaar toch geen invloed op.

Dus, ben ik blij dat ik ervoor gegaan ben vorig jaar met jullie hulp? Volmondig JA. Ik hoop dat meer MS-patiënten deze kans kunnen gaan krijgen. Ik ben daarom nog steeds iedereen dankbaar die geholpen heeft en het mogelijk heeft gemaakt de kans te grijpen om mijn leven weer waardiger te maken. Ik hoop dat mijn blogs duidelijk maken hoe dankbaar ik iedereen ben, want ik kan op geen enkel woord komen dat dat omschrijft.

In ieder geval voor iedereen een mooi 2022 en laten we niet vergeten aandacht voor elkaar te hebben, want we hebben elkaar allemaal hard nodig!

Groetjes van een dankbare, tot later!

Angie 

Translate »